Hoe geuren je gemoed beïnvloeden.
Het leren kennen van een geur begint al in de baarmoeder.
Iedere keer dat je een geur voor het eerste ruikt sla je de emotie die je op dat moment ervaart of die je moeder misschien had samen met die geur op. Als je de geur weken of jaren later opnieuw gebruikt dan voel je weer dezelfde emotie gevoelens die in je herinneringen zijn opgeslagen.
Afhankelijk van de oorspronkelijke situatie kan dat fijn beangstigend of verontrustend aanvoelen . Geuren kunnen je namelijk terugbrengen naar het verleden.
Het feit dat ieder mens geuren ervaart als positief, om aangenaam of neutraal, heeft dus meer te maken met de persoonlijke geschiedenis dan met het genetisch erfgoed. Deze wil de stemming en mentale toestand van een mens positief en met individueel geschikte geuren gericht beïnvloeden.
Stel je voor dat je heet water giet over verse citroenmelisse blaadjes. Er stijgt een citroenachtige en tevens kalmerende geur op die je inademt voordat je de thee drinkt . Hoe verschillend geuren ook zijn, hun effecten kunnen zich alleen ontplooien als de kleine moleculen op verschillende manieren in het bloed en soms ook in de hersenen komen. En dat gebeurt niet alleen via de neus!
Geuren die je opneemt hoeven niet te worden ingeademd of te worden opgenomen door de neuspunt. Het is al voldoende als je de geuren als crème via de huid of tijdens het eten opneemt en zo in de bloedsomloop terechtkomen. En dat is binnen een paar minuten na opname in het bloed aantoonbaar.
Als je bijvoorbeeld pepermuntolie op je voet zolen smeert, kun je de smaak even later proeven op je tong. Ruiken lijkt een proces te zijn waarbij lichamelijke en psychische reacties nauw met elkaar zijn verweven , wat mede komt omdat het limbisch systeem daarbij betrokken is.
Het limbisch systeem is een evolutionaire oud gebied aan de basis van de grote hersenen. Het communiceert en verwerkt onder andere emoties en kan aangeboren instinct handelingen veroorzaken. Gelijktijdig verbinden veel mensen geuren met persoonlijke herinneringen en ervaringen.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”Footer” _builder_version=”3.26.5″ locked=”off”][et_pb_row _builder_version=”3.26.5″ width=”100%” max_width=”none”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.5″][et_pb_image src=”http://sanahealth.nl/wp-content/uploads/2020/10/massage-09-1.jpg” show_bottom_space=”off” _builder_version=”3.26.5″ custom_margin=”-7vw||||false|false”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]